Η διατροφική αξία των δημητριακών

Τα δημητριακά αποτελούν τη σπουδαιότερη κατηγορία καλλιεργούμενων φυτών και ένα θησαυρό για μια ισορροπημένη διατροφή για τον άνθρωπο. Πρόκειται για μονοετή φυτά τα οποία σπέρνονται και θερίζονται σε ένα έτος και από τις κυριότερες κατηγορίες τους είναι το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη.

Οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό Τα δημητριακά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύμ μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο, αλλά και διάφορα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, σελήνιο και χαλκό. Τα δημητριακά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν το πεπτικό σύστημα και τις εντερικές λειτουργίες, προσδίδοντας τους αντικαρκινική δράση.

Επιπλέον, η διατροφή που απαρτίζεται από γεύματα δημητριακών, βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Αυτό οφείλεται στους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, οι οποίοι συμβάλλουν στην αύξηση της αίσθησης κορεσμού και πληρότητας, σε συνδυασμό με τα χαμηλά λιπαρά και τη μικρή ποσότητα γλυκόζης που απελευθερώνεται στο αίμα.

Bρώμη

Η βρώμη διαθέτει υψηλή θρεπτική αξία χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, μαγγάνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη κατανάλωσης της βρώμης που θα σας πείσει να την εντάξετε στη διατροφή σας είναι:
- Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης
- Βοηθά στη μείωση του υψηλού σακχάρου του αίματος
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
- Αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης
- Βελτιώνει την πέψη
- Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
- Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
- Μειώνει το στρες
- Αποτελεί καλή πηγή ενέργειας
- Βοηθά στον έλεγχο του βάρους

Τρόποι κατανάλωσης

Μπορείτε να εντάξετε τα δημητριακά στη διατροφή σας εναλλάσσοντας τους τρόπους κατανάλωσης για μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Έτσι, μπορείτε να τα καταναλώσετε σε κάθε σας γεύμα – όχι μόνο στο πρωινό – ή σαν σνακ δημητριακών. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με γάλα, γιαούρτι ή και σκέτα.

Neochorouda, 54500,
Thessaloniki | Greece
General Enquiries
info@tsakirisfamily.gr
Call us Today
+30 2310 787 545