fbpx
Σήμανση
ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗ

Στα καταστήματα, όλα τα αβγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη, τις προβλεπόμενες ενδείξεις, δηλαδή:
- Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
- Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
- Τον αριθμό αβγών, που περιέχει η συσκευασία.
- Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
- Η ένδειξη EXTRA σημαίνει ότι τα αβγά είναι το πολύ 9 ημερών από την ωοτοκία. Επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πώληση αβγών χύμα, απευθείας από τον παραγωγό, σε μικρές ποσότητες, στις λαϊκές αγορές, μετά από άδεια των αρμοδίων αρχών.

Σύνθεση

Το αβγό κατατάσσεται σε μια από τις καλύτερες και πλήρεις τροφές μαζί με το γάλα. Πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες θεωρείται πολύτιμο τρόφιμο για τον οργανισμό και φθηνό.
Το αβγό είναι το δώρο της φύσης ..Στη ζωή μας .
∙Η Σύνθεση του
το αβγό αποτελείται:
• από το κέλυφος
• από το λεύκωμα ή ασπράδι
• από τον κρόκο







Κέλυφος

Σύνθεση του:
• Ανόργανες ουσίες 94,5%
• Νερό 1,5%
• Κολλαγόνο (οργανική ουσία) 4%
• Περιέχει επίσης λεκιθίνη, χοληστερόλη και ένζυμα
Το χρώμα του κελύφους μπορεί να ποικίλει από άσπρο έως καφέ ανάλογα με το είδος της κότας. (καφέ κότα καφέ αβγό, άσπρη κότα άσπρο αβγό) Το κέλυφος είναι πορώδες, οπότε διαπερατό από τον αέρα, ατμούς, διοξείδιο του άνθρακα, μικροβίων και οσμών.

Λεύκωμα / Ασπράδι

Το λεύκωμα σχηματίζει στους δύο πόλους του αβγού, ίνες από παχύτερη μάζα, τις χάλαζες για να συγκρατεί τον κρόκο στον κέντρο του αβγού. Σύνθεση του
• Νερό 85-90%
• Πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%
• Λίπος 0,25%
• Τέφρα 0,6%
• Υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%
• Μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων







Κρόκος

Ο κρόκος είναι σχεδόν σφαιρικός και περιβάλλεται από στρώμα λευκής λεκίθου (μεμβράνης) το οποίο εκτείνεται μέχρι το κέντρο του και σχηματίζει λευκό πυρήνα. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία.
Συστατικά κρόκου
• Νερό 45-51%
• Πρωτεΐνες 16-17%
• Λίπος 31-36%
• Τέφρα 1,3%
• Υδατάνθρακες 0,2-1,1%
Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρμ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρμ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον
• σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D)

Neochorouda, 54500,
Thessaloniki | Greece
General Enquiries
info@tsakirisfamily.gr
Call us Today
+30 2310 787 545